Środa 31.03.2021r.
Temat: WIELKIE WAŻENIE.
Zapoznanie dzieci z wierszem pt. ”Wielkie ważenie” Dzisiaj w sali jest ważenie, bardzo ważne wydarzenie.
Posiadały dzieci w rzędzie i czekają co to będzie.
Pani wagi ustawiła, wszystkim dzieciom oznajmiła:
Kiedy waga w równowadze szalki stoją równo, razem.
Kiedy jedna w dół opada ciężki towar zapowiada.
Gdy zaś w górę szalka leci lekki towar ważą dzieci.
Zaraz zrobi się wesoło, bo zważymy wszystko w koło.
~Anna Zabielska
Pytania do wiersza:
Zapoznanie dzieci z wyglądem i zastosowaniem różnego rodzaju wag na podstawie karty pracy w książkach s. 50 (wykonanie karty pracy zgodnie z instrukcją w książkach):
-waga łazienkowa (ważenie masy ciała człowieka),
-wagi kuchenne (ważenie produktów spożywczych potrzebnych do wykonania jakiegoś dania/ciasta),
-waga sklepowa (ważenie produktów spożywczych w celu określenia ich ceny),
-waga jubilerska (ważenie elementów jubilerskich: złota, srebra, itd.),
-waga bagażowa (ważenie bagażu i np. przesyłek kurierskich),
-waga przemysłowa (ważenie różnego rodzaju produktów w hurtowniach, fabrykach, magazynach), -waga szalkowa (porównywanie ciężaru przedmiotów – dawniej wagi te były używane wszędzie, a obecnie zostały zastąpione wagami elektrycznymi).
„Ważymy mąkę” – ćwiczenie z książki s. 51. Określanie, które worki z mąką są cięższe, a które lżejsze.
Zachęcamy do wykonania z dziećmi babki wielkanocnej.
Składniki:
– 250 g masła miękkiego -180 g cukru drobnego
-20 g cukru waniliowego -4 jajka
-100 g mąki pszennej
-200 g mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
-ok. 120 g cukru pudru
-ok. 4 – 5 łyżek wrzątku lub soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać do miski i wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło i cukry umieścić w osobnej misce i mikserem utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując dokładnie do połączenia się składników. Do ubitej masy dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników.
Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej masę na babkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175⁰C przez około 75 minut (piekłam z funkcją góra dół, a na ostatnie 15 minut włączyłam termoobieg) lub do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że nie można za wcześnie otwierać piekarnika). Po upieczeniu przestudzić ciasto chwilę w formie, następnie studzić na kratce.
Do szklanki przełożyć cukier puder i wymieszać go dokładnie z wodą lub cytryną. Gdy babka całkowicie ostygnie, polać ją lukrem.
przepis: laNika – blog kulinarny
Przed przystąpieniem do pieczenia polecamy zajrzeć do podręcznika na stronę 52 i przypomnieć dzieciom etapy wykonania ciasta (dziecko w ramach ćwiczeń może odczytać napisy nad obrazkami).
Poćwiczmy również motorykę małą w ramach ćw. grafomotorycznego poniżej strony – rysuj kredką po przerywanych liniach, pokoloruj i ozdób babkę.
Improwizacje ruchowo-naśladowcze do piosenki https://www.youtube.com/watch?v=QPqALIknKwY (naśladowanie zachowań kurki ruchem – chodzenie, głosem – ko, ko, ko, dziobanie ziarenek, itp.)
„Zbieramy jajka do koszyczków” – wykonaj poniższe ćwiczenia zgodnie z instrukcją.
Lekcja do pobrania: